“Ik werkte in de ouderenzorg, maar dat werd me te zwaar met al dat tillen. Ik wilde bovendien meer begeleiden.” Hilde Voortman is 24 jaar en werkt nu bijna twee jaar als assistent begeleider op de locatie Lage Bothofstraat in Enschede. “Mijn tante die bij De Weerde in Almelo werkt, tipte me destijds over de vacature voor de nieuwe locatie.” Ze solliciteerde en ging in gesprek.
Het werken bij De Weerde bevalt haar goed. “Het gaat er nuchter aan toe, chill. Gemoedelijk. Doe maar wat je denkt dat nodig is. Het is bovendien klein, je kent iedereen. Je hoeft niet lang te zoeken naar dingen of ergens op te wachten. Iedereen is makkelijk bereikbaar.” En nog belangrijker: “Je mag zijn wie je bent. Dat geldt zowel voor collega’s als voor cliënten.”
Sinds oktober 2023 volgt Hilde de BBL-opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (MZ) niveau 4, bij het ROC van Twente. “Ik werk 28 uur en ga één dag in de week naar school.” De opleiding is verkort en duurt ruim een jaar. “Ik wilde in het vak nog meer groeien, persoonlijk begeleider worden. Zorgplannen maken, meer verantwoording op termijn hebben, meer diepgang. Bij De Weerde krijg je alle kansen om je te ontwikkelen.”
Hilde vindt het werken in de ggz erg leuk. “Het is nooit hetzelfde. Je moet elke keer goed kijken ‘hoe iemand erbij zit’. Ik ga daarbij af op mijn onderbuikgevoel. En natuurlijk weet je op een gegeven moment wat wel en niet werkt. Ik overleg daarover ook met mijn collega’s. Ook maak ik gebruik van het signaleringsplan.” Ze vindt het fijn om met humor de situatie soms wat lichter te maken. Of samen wat te gaan wandelen of iets anders actiefs te doen. “Je bouwt een band op met cliënten. Met de een doe ik een game en met de ander klets ik over kleding en make-up. Als iemand het spannend vindt om boodschappen te doen of te koken, vraag ik tijdens een activiteit bijvoorbeeld wat ze willen gaan koken, of ze een lijstje hebben gemaakt. Of ik laat ze een menu voorbereiden met de Appie-app. Laagdrempelig, zodat iets geen zware lading krijgt. En als iemand dan terugkomt van boodschappen doen, vraag ik dan weer hoe het ging en hoe ze het volgende keer gaan doen. Of ik zit erbij als iemand bijvoorbeeld de dokter moet bellen. En is iemand verdrietig, dan zeg ik ‘zullen we even gaan wandelen?’ Even eruit! Of een filmpje kijken. Zo heb ik veel contactmomenten.”
Binnen De Weerde heeft Hilde ook al enkele interne scholingen gevolgd, zoals agressietraining, een medicijncursus, een LVB- en BHV-training. Ook heeft de gedragswetenschapper op locatie al een paar keer een uitleg gegeven over een ziektebeeld zoals autisme of borderline. “En in overleggen kan ik ook al mijn vragen stellen aan collega’s. Daar leer ik veel van. De kunst ‘afkijken’.” Een keer in de drie maanden is er bovendien intervisie. Hilde vindt het ook fijn in gesprek te gaan met cliënten over hun ziektebeeld. “Dan vraag ik bijvoorbeeld ‘hoe ervaar jij het zelf?’. Dat is heel leerzaam.”
De MZ-opleiding kan ze wel waarderen. “Het is gezellig. En omdat iedereen op andere plekken werkt, wisselen we vaak ervaringen uit.” Bij De Weerde heeft Hilde Frank als werkbegeleider en Jorieke als beoordelaar. “Maar ik kan mijn vragen aan iedereen stellen, dat gaat hier allemaal niet zo officieel.”